Skip to main content

A Global Table - Magnificent food still lifes of the Durch Golden Age




Frans Hals Museum and De Hallen Haarlem
23 September 2017 to7 January2018

This unique exhibition featuring old and new art showcases the magnificent food still lifes of the Golden Age. It offers an alternative reading of these works as documents from an eventful history. What does the foodwe see tell us about the Netherlands’colonial and trade relations in the sixteenth and seventeenth centuries?

As quinoa and the avocado have changed European cooking over the last few decades, so, from the fifteenth century onwards,‘new’ foodstuffs like coffee, sugar and tomatoes transformed our ancestors’ eating habits. 

From the end of that century European imperialism changed the map of the world and created a global trading network.The start of an emotionally charged exchange between peoples and cultures, it sawt he import of new agricultural produce and foodstuffs from Africa, America, East and Southeast Asia and India.Before this,Europeans had no knowledge of tea, sugar, coffee, tomatoes, potatoes or maize.These new and,at the time, exotic types of food changedthe European diet forever. 

As the prime movers of international trade,the Dutch saw their economy boom in the sixteenth and seventeenth centuries.The huge abundance of wealth gave rise to a self-assured bourgeoisie that delighted in displaying its affluence. People had their portraits painted and they also wanted landscapes and seductive still lifes on their walls. It is no surprise that many of the new products feature in the Golden Age still lifes. 

The Still Life as a HistoricalDocument

A Global Table features seventeenth-century Dutch and Flemish stilllifes by artists such as Floris van Dijck, Balthasar van der Ast, Clara Peeters, Jan de Heemand Willem Kalf.

The Old Master paintings are not the subject of traditional art-historical analysis but rather ‘read’ as historical documents. The exhibition invites viewers to ask three simple questions about the foods in the still lifes: What are they? Where did they come from and how much did it cost–in terms of money and human suffering –to get them here? In finding answers to these questions,the paintings can be seen as documents charting the growthof economic powerand colonial expansion of the Republic and the Dutch contribution to the creation of the world economy. 



 

Balthasar van der Ast
Still Life with Shells and Tulips,1620
Oil on Panel
Mauritshuis, The Hague

http://www.franshalsmuseum.nl/media/medialibrary/2017/07/4.Jan_De_Heem_Stilleven_met_Moor_en_papegaai.jpg

Jan Davidsz de Heem
Still Life with Moor and Parrot, 1641
Oil on Panel
Hotel de Ville (Broodhuis), Brussel

Comments

Popular posts from this blog

Món ăn làm đẹp da, chống nếp nhăn, trị nám da hiệu quả nhất

Yến sào hầm nước dừa, hạt sen -Công dụng: Nhuận phổi ngưng ho, giảm béo, trắng da, trị nám da hiệu quả. -Nguyên tố vi lượng: Calci, acid amin, chất nhựa. Protein trong yến sào tự nhiên chiếm khoảng 50%, thành phần còn lại là calci, acid amin, sulfor. Vậy làm sao hằng ngày chúng ta có thể hấp thu được lượng sữa uống? Điều quan trọng là, trong yến sào có chứa phân tử sinh trưởng biểu bì và hormon thúc đẩy quá trình phân chia tế bào, thúc đẩy sự tái tạo mới, tăng cường sức đề kháng cho cớ thể, khôi phục nguyên tố, cho bạn một làn da trắng và mịn màng. -Nguyên liệu: Yến sào 30g, nước dừa 200ml, đường phèn, hạt sen 60g. -Cách làm: 1. Yến sào ngâm vào nước khoảng 4 giờ, loại bỏ tạp chất, lông vụn, rửa sạch, để ráo nước, chuẩn bị sẵn. Hạt sen ngâm mềm, loại bỏ tim, để sẵn. 2. Bỏ đường phèn vào 600ml nước để sooim cho đường tan ra, sau đó cho yến sào và hạt sen vào, đậy nắp lại, chưng cách thủy khoảng 1 giờ 30 phút, rồi cho nước dừa vào nấu 15 phút. -Mẹo nhỏ: 1. Yến...

Turner and the Sun

The Gallery, Winchester Discovery Centre 5 August – 15 October 2017, Sainsbury Gallery, Willis Museum, Basingstoke 21 October – 16  December 2017,    In the weeks prior to his death, J.M.W. Turner is said to have declared (to John Ruskin) ‘ The Sun is God’ –  what he meant by this, no-one really knows, but what is not in any doubt is the central role that the sun played in Turner’s lifelong obsession with light and how to paint it. Turner and the Sun , an exhibition curated by Hampshire Cultural Trust, will be the first ever to be devoted solely to the artist’s lifelong obsession with the sun. Whether it is the soft light of dawn, the uncompromising brilliance of midday or the technicolour vibrancy of sunset, his light-drenched landscapes bear testimony to the central role that the sun assumed in Turner’s art. Through twelve generous loans from Tate Britain – the majority of which are rarely on public display – this focused exhibition...

Ăn gì để giảm cân trong 3 ngày? bạn đã biết?

Đối với phái đẹp thì dường như luôn bị ám ảnh với một thân hình thon thả và quyến rũ. Bởi vậy, từ hàng ngàn năm trước, không biết bao nhiêu phương thức làm đẹp đã được phái đẹp tìm tòi, khám phá và thử nghiệm để chỉ nhằm có được một thân hình quyễn rũ hút hồn. Nhưng dù ở thời nào đi nữa thì luôn có một nguyên tắc không bị mất đi trong tâm trí mỗi người phụ nữ và nó cũng được các nhà khoa học khẳng định là hữu ích. Vậy đó là nguyên tắc gì vậy ? Rất đơn giản đó là dùng các chế phẩm từ rau xanh và hoa quả tươi cho việc giảm cân làm đẹp. Vậy nên việc ăn gì để giảm cân trong 3 ngày không hề quá khó khăn ! Phái đẹp hãy chỉ cần sử dụng chế độ ăn với rau xanh và hoa quả tươi là hoàn toàn có thể đạt được. Các bạn nữ hãy thay đổi chế độ ăn uống hàng ngày của mình sang các loại thực phẩm giàu chất xơ và protien ngay nhé. Điều này không chỉ giúp bạn có thân hình đẹp mà còn giúp cơ thể các bạn chống lại rất nhiều căn bênh nguy hiểm khác như: cao huyết áp, máu nhiễm mỡ, gan nhiềm mỡ, xơ ...